A mák egy különleges kincs a magyar embereknek és a környező országok lakóinak. Máshol ugyanis a mák nem számít közismert ételnek, sőt, a mák gubója miatt inkább közel áll a betiltáshoz.
Tudományos megközelítésben: a mák gazdag aminosavakban, telítetlen zsírsavakban, foszforban, káliumban, kalciumban és vasban. B vitamint, E vitamint, magnéziumot tartalmaz. Mivel tartalmaz folsavat is, ezzel gyakorlatilag együtt megvan benne az összes olyan alkotóelem, amivel nemcsak megelőzhető a csontritkulás folyamata, hanem vissza is fordítható.
További jótékony hatásai: Erősíti a szervezet védekező mechanizmusát. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.
Hadd hivatkozzak itt két történetre a mák csodás csonterősítő hatásáról.
Szlovákiában évekkel ezelőtt egy egész temetőnyi sír exhumálásakor az derült ki, hogy a csontok még ennyi évtized után is teljesen ép állapotban voltak. Felállítottak egy kutatócsoportot e szokatlan tény okainak vizsgálatára, akik arra jutottak, hogy ez a település abban volt különleges a környező falvakhoz képest, hogy itt minden héten legalább háromszor fogyasztottak mákot ilyen vagy olyan formában.
A másik történet: Schirilla György és Oláh Andor természetgyógyászként részt vettek egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárásában. Az volt a feladatuk, hogy megállapítsák, ebben a népcsoportban miért nem fordult elő csontritkulás, idős korra begörbült hát. Arra jutottak, hogy ezen a tájékon az általánosságban is egészségesnek mondható étkezésen felül nagyon sok mákot fogyasztottak. A mák tehát – ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk – önmagában elegendő a csont ritkulásának megakadályozására.
Gyógynövény-boltban lehet kapni mákolajat is, de miért vennénk drágán mákolajat, ha a mák önmagában étkezési célra is fogyasztható:
Mézes mák recept
Kedvencünk a mézes mák, amit reggelire készítek el, majdnem minden reggelire.
A mákot előre ledarálom nagy mennyiségben (én speciális házi malmot használok erre a nagy mennyiségű olajos magok darálása miatt), és hűtőben tárolom. Reggel személyenként 2-3 evőkanálnyi mákot készítek el a következő módon. A csésze aljában összekeverek mézet kis vízzel, így az egyébként kristályos méz is folyékonnyá válik. Ehhez hozzákeverem a mákot, és a kanállal jól összedolgozom. Pont olyan íze és állaga lesz, mint a bejgli tölteléknek. Mivel nem lehet megunni, ezért fogyasztható akár minden nap.