Betegségek » Mozgásszervi problémák » Csontozati problémák
 

Mák: a természetes módszer a csontritkulás ellen

A mák egy különleges kincs a magyar embereknek és a környező országok lakóinak. Máshol ugyanis  a mák nem számít közismert ételnek, sőt, a mák gubója miatt inkább közel áll a betiltáshoz.

Tudományos megközelítésben: a mák gazdag aminosavakban, telítetlen zsírsavakban, foszforban, káliumban, kalciumban és vasban. B vitamint, E vitamint, magnéziumot tartalmaz. Mivel tartalmaz folsavat is, ezzel gyakorlatilag együtt megvan benne az összes olyan alkotóelem, amivel nemcsak megelőzhető a csontritkulás folyamata, hanem vissza is fordítható.

További jótékony hatásai: Erősíti a szervezet védekező mechanizmusát. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.

Hadd hivatkozzak itt két történetre a mák csodás csonterősítő hatásáról.

Szlovákiában évekkel ezelőtt egy egész temetőnyi sír exhumálásakor az derült ki, hogy a csontok még ennyi évtized után is teljesen ép állapotban voltak. Felállítottak egy kutatócsoportot e szokatlan tény okainak vizsgálatára, akik arra jutottak, hogy ez a település abban volt különleges a környező falvakhoz képest, hogy itt minden héten legalább háromszor fogyasztottak mákot ilyen vagy olyan formában.

A másik történet: Schirilla György és Oláh Andor természetgyógyászként részt vettek egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárásában. Az volt a feladatuk, hogy megállapítsák, ebben a népcsoportban miért nem fordult elő csontritkulás, idős korra begörbült hát. Arra jutottak, hogy ezen a tájékon az általánosságban is egészségesnek mondható étkezésen felül nagyon sok mákot fogyasztottak. A mák tehát – ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk – önmagában elegendő a csont ritkulásának megakadályozására.

Gyógynövény-boltban lehet kapni mákolajat is, de miért vennénk drágán mákolajat, ha a mák önmagában étkezési célra is fogyasztható:

Mézes mák recept

Kedvencünk a mézes mák, amit reggelire készítek el, majdnem minden reggelire.

A mákot előre ledarálom nagy mennyiségben (én speciális házi malmot használok erre a nagy mennyiségű olajos magok darálása miatt), és hűtőben tárolom. Reggel személyenként 2-3 evőkanálnyi mákot készítek el a következő módon. A csésze aljában összekeverek mézet kis vízzel, így az egyébként kristályos méz is folyékonnyá válik. Ehhez hozzákeverem a mákot, és a kanállal jól összedolgozom. Pont olyan íze és állaga lesz, mint a bejgli tölteléknek. Mivel nem lehet megunni, ezért fogyasztható akár minden nap.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.